Groep 5-6

Welkom op de pagina van groep 5-6

Meneer Hilco
Juf Sanne is met de meivakantie met zwangerschapsverlof gegaan. Meneer Hilco Ziel vervangt haar tot de zomervakantie. 

Jeelo 'zorgen voor dieren'
Hiep hoera! De kuikens uit de broedmachine zijn uitgekomen. Afgelopen week hebben we iedere dag even gekeken bij de broedmachine, inmiddels zijn ze allemaal geboren. Dat moest gevieren worden met beschuit met muisjes! Aankomende weken gaan wij in de klas werken rondom het thema: zorgen voor dieren. De kinderen gaan deze weken een werkstuk over een huisdier maken. Daarnaast hebben wij op school rupsen, kuikentjes, wandelende takken, een hamster en kikkervisjes.

21 maart stemmen leerlingenraad
Op woensdag 21 maart mochten de kinderen van groep 5 t/m 8 gaan stemmen bij ons stemloket op de Zilverberg. Aankomende schooljaar mogen 6 leerlingen deelnemen in de leerlingenraad. De kinderen vonden het erg spannend maar tevens ook speciaal dat ze mochten stemmen. Uiteindelijk zijn alle stemmen geteld en is bekend wie onze klas gaan vertegenwoordigen; Lars (groep 5) & Ellemijn (groep 6).

 
Muziekproject
De kinderen in groep 5-6 hebben de afgelopen weken muziekles gehad. Dinsdag 10 april zijn jullie van 19.00u tot 20.00u van harte welkom om naar het optreden in het Verenigingsgebouw te komen kijken. De kinderen zullen hier laten horen en zien wat ze de afgelopen lessen geleerd hebben!

Archeologen - bezoek vindplaats
Maandag 12 maart is er een archeoloog bij ons op school geweest. N.a.v. deze presentatie zijn wij dinsdag 13 maart op de vindplaats in Overasselt gaan kijken en hebben wij geleerd hoe ze opgravingen uitvoeren. De kinderen hebben zelfs even mogen helpen. Het was een interessant bezoek!

 

Interventie rekenen
Iedere dinsdag werken wij aan een specifiek doel bij rekenen. Deze keer stond het optellen van geldbedragen centraal en hoeveel geld krijg je dan nog terug van 100 euro? De kinderen hebben zelf materialen gezocht en prijzen bedacht. Hieronder zien jullie hoe de kinderen in de winkel spullen gingen kopen en zelf het totaalbedrag gingen uitrekenen. Wat een betrokkenheid!Open podium

Vrijdag 2 maart is de afsluiting van ons Jeelo project 'leren voor later'. Jullie zijn van 14.00u tot 15.00u welkom bij ons open podium in de aula van de Zilverberg! Hier zullen de groepen 5/6, 6/7 en 7/8 Jeelo afronden middels een optreden. Veel plezier allemaal!

Stagiaire Sandra
Dinsdag 27 februari is stagiaire Sandra gestart bij ons in groep 5/6. Ze heeft hiervoor stage gelopen bij juf Hilde in groep 1/2. Sandra zit in het eerste jaar van de Pabo en zal op maandag en dinsdag stage bij ons lopen.

Nieuwe leerling
Na de carnavalsvakantie is er een nieuwe leerling in onze groep 5/6 gestart. Zijn naam is Majd en woont op dit moment in Overasselt. Majd speelt al langere tijd bij de voetbalclub, dus was bij veel kinderen al bekend. Wij wensen Majd heel veel plezier en succes in groep 5/6 op de Zilverberg!

Jeelo 'leren voor later'
Al een aantal weken werken wij aan het thema 'leren voor later'. De kinderen hebben een worshop gevolgd aan het begin van dit project. Sommige kinderen zijn gaan bootcampen (sport), flipperkasten maken (techniek), macrameeën(knutselen), verhalen schrijven (schrijven), handlettering (ontwerpen), beautysalon (verzorging) enz.
Inmiddels hebben wij geleerd hoe beroepen zijn ontstaan, vanuit het jagen tot nu. We hebben onze eigen talenten in kaart gebracht en gekeken welke talenten we bij welke beroepsgroepen nodig hebben. 
Hebben jullie op ons raam de verschillende beroepen al gezien? Ook met handvaardigheid hebben ze nagedacht over wat ze willen worden.  Als laatste hebben wij kennis gemaakt met een belangrijk persoon, namelijk Willem Drees. De kinderen weten nu wie Willem Drees was en waarom hij belangrijk was. Aankomende week maken de kinderen een tijdbalk van belangrijke gebeurtenissen in hun leven.
Na de vakantie gaan wij ons richten op: beroepen in de middeleeuwen, opgravingen en werken in een fabriek vroeger en nu. Ook tijdens de drama les gaan de kinderen middels een tableau vivant situaties uitbeelden met gebruik van mimiek en emotie.

Hoera juf Sanne is zwanger!

                                                              - - juni 2018 --

Leesbevordering
Een keer per week doen wij een leesbevordering les vanuit Station Zuid. De kinderen ontdekken hier verschillende soorten boeken, denken na over soorten boeken, luisteren/ lezen fragmenten uit boeken en gaan met elkaar hier  over in gesprek. Vandaag (06-12-2017) ging de les over 'de kinderen denken na over de indeling van boeken naar soort. Ze maken kort kennis met een paar boeksoorten en leren dat je ze kunt aanduiden met pictogrammen'.

 
Surprise
Maandag 20 november hebben wij lootjes getrokken  voor Sinterklaas. Het is de bedoeling dat de kinderen 5 december hun surprise meenemen naar school (zie brief). We zullen er een gezellige dag van maken. De kinderen hebben deze dag continurooster tot 14.00u, ze lunchen dus allemaal op school.

Muziek
Om de twee weken krijgen wij muziekles van Math Lemmen. Samen met Math leren wij nieuwe liedjes aan. Eerst leren wij ze zingen en daarna spelen we vaak ook stukjes op slaginstrumenten. De muzieklessen zijn erg leuk. We hebben onder andere de volgende liedjes aangeleerd:
  • De Verliefde Stieros
  • De Koning van de Weg
  • M'n Drumstel
  • Het Boevenlied
Hier ziet u een aantal foto's gemaakt tijdens de muzieklessen. 

Jeelo
Inmiddels zijn wij een aantal weken bezig met Jeelo. Dit keer hadden we als thema 'zorgen voor jezelf en anderen'. De kinderen hebben geleerd wat gezonde voeding en dranken zijn, ze weten nu wat de schrijf van vijf is, hoe je een hartslag kunt voelen, hoe je juist moet zitten en tillen en hoe je gezond moet sporten.
Dit alles hebben ze in groepjes verwerkt in folders. De afgelopen weken hebben ze informatie verzameld, ze hebben op internet gezocht, informatieboeken gelezen en hebben uiteindelijk verschillende folders gemaakt. De kinderen hebben niet alleen veel theorie geleerd maar ook vaardigheden als plannen, samenwerken, informatie zoeken, informatie verwerken enz.  Na de vakantie beginnen we met 'omgaan met geld'.
Hieronder een voorbeeld:


Voorleeswedstrijd Kinderboekenweek
Een aantal kinderen van onze klas hebben meegedaan aan de voorrondes van de voorleeswedstrijd. Het waren spannende voorrondes, waaruit uiteindelijk Lena is gekozen door de klas om tijdens de finale in de aula voor te gaan lezen! De finale zal a.s. vrijdag 13 oktober zijn. Tijdens deze finale zullen er leerlingen uit de groepen 4 t/m 8 voorlezen.

Geen gymles
A.s. donderdag 12 oktober hebben wij geen gymles i.v.m. de afsluiting van de Kinderboekenweek. Jullie zijn van harte welkom op het Boekenbal in de aula.

Kinderboekenweek
De Kinderboekenweek is gestart! Dit jaar met als thema: Griezelen. In de klas zijn de kinderen begonnen aan griezelverhalen, maken ze griezelwoordzoekers en bereiden ze zich voor op de voorleeswedstrijd. Als cadeautje hebben wij het boek 'Superjuffie op de Zuidpool' van Janneke Schotveld gekregen! Aankomende weken zullen wij hier veel uit voorlezen.

Doel na de eerste spellingtoets blok 1
Inmiddels hebben wij het eerste controle dictee gehad. Deze week starten wij met het herhalen/verdiepen.
Uit dit dictee is een doel ontstaan:
* Over zes weken schrijven wij 9 van de 10 woorden met een gesloten lettergreep (wij zeggen: 'korte klank')  goed.
Wij hebben nu een poster in onze klas hangen, waarbij wij wekelijks gaan meten of wij vooruit gaan. Iedere week zullen wij extra oefenen en toetsen. Over zes weken kijken wij of wij bovenstaand doel met de klas behaald hebben. Het gaat om de volgende soort woorden:
Mussen- trompetten- bukken- blussen enz.
In deze woorden zit een korte klank, daar komen twee medeklinkers achter. Kinderen kunnen hieronder extra oefenen met deze categorie woorden:
https://www.meesterklaas.nl/app/spelen-of-spellen#leren/freemodule/4

Succes!


Bibliotheek bezoek
Op dinsdagmiddag 19 september zijn wij met groep 5/6 naar de bibliotheek in Overasselt geweest. De kinderen hebben daar in groepjes opdrachten gedaan. De opdrachten hadden te maken met het opzoeken van boeken, het kijken naar pictogrammen, het opzoeken van informatie in boeken enz. Het einde was een puzzel. De winnaars van de puzzel hebben een kompas gewonnen. Het was een geslaagd bezoek!

 

Rekenen automatiseren
Tijdens de informatieavond is besproken dat het automatiseren van de tafelsommen erg belangrijk is. Hieronder zijn flitskaartjes te downloaden die u thuis uit kunt printen en iedere dag kunt flitsen. Onder downloads en websites zijn websites te vinden waarop de kinderen met de tafels kunnen oefenen.
1 tafels van 2 tot en met 10.pdf
2 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
3 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
4 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
5 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
6 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
7 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
8 Tafels van 2 tot en met 10.pdf
9 Tafels van 2 tot en met 10.pdf

Informatieavond
Hieronder kunt u de PowerPoint van de informatieavond op 18-09-2017 vinden. Mochten er nog vragen zijn, hoor ik dat graag.
Informatieavond groep 5/6 2017.pptx

Downloads en websites
Jeelo (inlogpagina voor leerlingen)
Muiswerk

Rekenen automatiseren tafels/sommen tot 20/100:
www.rekenweb.nl
www.zoeffie.nl
www.spelletjesplein.nl

De zeven zilveren Zilverbergregels
De komende zeven weken gaan we alle Zilverbergregels bespreken. Elke week staat er één regel centraal.De afspraken vergadering
We hebben deze week voor de eerste keer een vergadering gehouden in de klas, waarbij de kinderen d.m.v. een coöperatieve werkvorm na hebben gedacht over afspraken in de klas, in de school en op het schoolplein. Alle kinderen zijn hierbij aan de beurt geweest. In groepjes hebben ze uiteindelijk de belangrijkste afspraken uitgekozen en deze hangen wij zichtbaar op in de klas.