Traktatie beleid


Een traktatiebeleid
In een traktatiebeleid geven we adviezen over traktaties en tussendoortjes en deze  opnemen in de school/jaargids. Deze adviezen scheppen duidelijkheid over goede voeding omtrent traktaties en tussendoortjes op school voor leerkrachten, ouders en leerlingen. In het schooljaar 2010-2011 zijn we op de Zilverberg, in samenwerking met de GGD, gestart met "de gezonde school." Door het behalen van 2 certificaten mogen we ons een gezonde school noemen. Eén van de certificaten betrof het onderdeel voeding en mondgezondheid, waarvan het traktatiebeleid deel van uitmaakt.
 
Waarom een traktatiebeleid ?
Eén op de zeven kinderen in Nederland, oftewel een half miljoen jongens en meisjes is te dik. Nu al is drie procent van de kinderen zelfs zó zwaar dat ze daardoor problemen hebben met hun gezondheid. Alle reden om ons gezamenlijk in te zetten om de stijging van overgewicht bij steeds jongere kinderen tegen te gaan.  Net als iedere ouder, willen ook wij als school dat het  kind uitgroeit tot een gezonde volwassene die lekker in zijn of haar vel zit. De beste basis hiervoor is een gezonde leefstijl.  Door de enorme hoeveelheid informatie van alle kanten en de overvloed aan keuze in de supermarkt, is soms niet meer te overzien, waar je als ouder en/of verzorger op het gebied van voeding goed aan doet.

Trakteren in de klas.
Voor kinderen is een verjaardag vaak pas compleet als er getrakteerd mag worden. Een traktatie is een extraatje dat hoort bij verjaardagen en vieringen. Een traktatie hoeft niet groot te zijn en moet ook niet al te veel calorieën bevatten.  Het is niet de bedoeling  om er allemaal cadeautjes aan toe te voegen  Op internet zijn vele voorbeelden van traktaties voor alle leeftijden te vinden. Ook zijn er websites, die aanvullende informatie geven over trakteren op school.

Kijk ook eens op deze website: 
Traktaties met fruit - Gezondtrakteren
Traktaties met groente en fruit - Gezondtrakteren
Traktaties hartig - Gezondtrakteren
Traktaties met rozijnen - Gezondtrakteren